Introduktion til vodka
Vodkaer en klar spiritus, som især har domineret i Nord- og Østeuropa gennem generationer. Vodka laves ofte på hvede eller kartofler, men også soja, rug og mange andre kornsorter kan bruges. Rusland betegnes af mange som vodkaens hjemland, men også Polen har stolte vodka traditioner. Det kan dokumenteres at der tilbage i det 9 århundrede blev produceret vodka, på basis af (for)gamle kartofler. Den gang var produktionen ikke særlig god, og derfor blev smagen skjult med frugter og kryderurter. Både i Rusland og Polen drikkes vodka rent, hvorimod vodka i mange andre lande bruges som mixer i drinks og cocktails. En ny trend er så langsomt ved at vinde ind, hvor premium vodka drikkes rent, gerne ved stuetemperatur for at kunne smage alle nuancerne.
[nggallery id=28]Vodka menes at have fået sit navn fra det russiske voda, der betyder vand, og ka der betyder lille/uskyldig. Så beder du om Vodka i Rusland, så det en lille vand. Vodkaen minder på mange måder om den skandinaviske akvavit, som herhjemme går under begrebet “en lille en”.
3% bestemmer alt
Når man idag laver vodka, opnår man ved destillieringen en alkoholstyrke på ca. 97%, hvorefter de sidste procenter skal forme vodkaens smag. Herefter fortyndes vodkaen med rent vand, så en alkoholprocent på ca. 37,5% opnåes. Dette glæder uanset om der er tale om premium vodka til 500 kr, eller nettos billig vodka til 60 kr. Forskellen ses ofte i for mange gange vodkaen destilliseres, for at opnå den rene smag uden urenheder. Gode vodkaer er derfor ofte destillieret 3-5 gange, for at opnå en ren vodka.
Vodka med smag
Indenfor nyere tid er en ny trend (gen)opstået, tilsætning af smag i vodka. Oprindeligt har vodka med vanille, lime eller appelsin altid været populær, og er det stadigvæk. De nye varianter giver naturligvis alt andet lige et større salg, men også massevis af muligheder for bartenderen. Du kan købe et utal af smagsvarianter, alt fra agurkevodka til mangovodka. Det er også muligt at lave sig egen vodka med smag, de såkaldte “infused” vodka. Det tager i regelen 2-5 dage, og de ingredienser du putter i glasset/flasken skal naturligvis være rene. Smag dig frem, og si ingredienserne fra når smagen er som den skal være.
Sort vodka
Engelske Blavod har som de eneste på verdensmarkedet produceret en sort vodka. Den sorte farve har de opnået ved brug af nogle indiske kryderier, der dog ikke påvirker smagen. Derfor kan Blavod bruges som andre vodaker, og give en spændende visuel oplevelse til dine cocktails. Findes endnu ikke på det danske marked, så vidt vides.
Design & vodka
Absolut vodka er nok mest kendt for sit skandinaviske design og en holdbar vodka, Absolut er dog langt fra den eneste vodkaproducent som har brugt tid på at designe. Se det store billedegallery med flotte vodka-flasker.
Se mere om vodka drinksopskrifter på nordicbar.dk
God introduktion til vodka. Jeg har blot denne kommentar: I vesten er der en tendens til at distillere vodkaerne for meget, for at få en så neutral en smag som muligt. I Rusland og Polen ønsker man, at vodkaen skal smage bare lidt af det den er lavet af f.eks. rug, hvede eller kartofler. Derfor destilleres de knapt så meget, det gør whisky i øvrigt heller ikke – af samme grund. Det betyder, at de østeuropæiske vodkaer har mere karakter end mange amerikanske eller andre. Det bedste man kan sige om dem er at de ikke smager dårligt, de smager nemlig næsten ikke af noget. At mange især russiske vodkaer filtreres, giver dem undertiden også en særlig interessant karakter, som vestlige vodkaer heller ikke har.
God kommentar Jens 🙂
Man kan tydeligt se, at vodka drikkes i Rusland/Polen som akvavit herhjemme. Der skal være smag i, og den skal ikke fortyndes eller skjules i en drink. Der må være rigtig mange lækre vodkaer man aldrig har fået til DK, som gemmer sig i de lande…
hej alle:)
har længe gået at tænkt på at lavde noget hjemmebryg. ( kun til aget brug, naturligvis.) men da jeg ikke ved så maget om spiritus, kunne jeg godt bruge noget hjælp.
1. er det mugligt at lavde aget vodka? (har tjekket lidt op på dette, men fandt ikke ud at noget.)
2. har hørt at man kan lavde mørk øl, på knust havre. passer dette?
bare skriv, hvis du ved noget:)
gerne på Dk-Maria96@hotmail.com
mange hilsner her fra.
Hej Maria,
Man kan godt købe hjemmebryg-øl sæt, så det er bestemt muligt at lave sin egen øl. Desværre må man ikke lave sin egen vodka i Danmark, og det udstyr du skal bruge, bliver registeret hos myndighederne – så der bliver tjekket efter 😉
Det som jeg gør, er at købe en vodka, og så lave den om til noget som smager godt. F.eks. er det muligt at købe spiritus-essenser, som gør at man f.eks. kan få en ren spiritus til at blive til “gin”. Så der findes muligheder for at lave “sin egen” spiritus, men helt fra bunden af må man ikke.
Maria, prøv at tjekke denne side:
http://shop.vinolhobby.dk/
angående sort vodka 🙂
den du snakker om fra england, er det ligesom alm vodka – bare sort?
man kan nemlig få sort vodka i flere varianter – Jelzin (eller hvordan det staves) har lavet en, det gode er at den smager rigtig godt, lidt stærk som ufortyndet saft i eftersmagen, men ellers en frisk saft agtig smag – virkelig god til shots fx, og jeg ved også at i spanien har de forskellige slags sorte vodkaer af den her søde type.
ville bare lige nævne det 🙂
Hej Elene,
Tak for din kommentar 🙂 Blavod vodka er netop en ren vodka, og ikke en vodka tilsat frugt eller lign, som de vodkaer du nævner. Så det gør den interessant når man vil lege med synssansen, men ikke smagssansen 😉
Hej ved du om man kan købe Black vodka likør i Danmark har fået den dejligste drink i Lissabon caprini black
Hej Pia
umiddelbart kender jeg ikke til nogen som sælger den i Danmark. Beklager.