Introduktion til Tequila
Tequila er meget mere end vi danskere går rundt og tror. Desværre er udbudet herhjemme ikke særligt stort, og mange tror derfor at Sierra Tequila er synonom med ægte Tequila. Der findes dog mange gode tequilaer, vi har bl.a. derfor lavet en liste over de fleste tequila producenter.
Tequila blev oprindeligt drukket rent som shot, som vi idag gør med vores akvavit. Gennem tiden kom der nye forbrugsvaner, og særlig årgangs-tequilaer blev nydt rent i likørglas og ikke bare skyllet ned. Igen senere kom tequilaen ind i cocktailens verden, og gode klassikere som Tequila Sunrise opstod.
Idag er mange lidt forsigtige med at mixe drinks med tequila, men især citrusfrugter egner sig godt til denne spiritus.
Tequila laves kun i byen af samme navn, i den maxicanske stat Jalisco. Der bruges udelukkende den blå agave, som høstes når algaven er 12 år gammel. Den gærede agavesaft, også kaldet pluque, destilleres og som resultat får man Mezcal.
Denne spiritus er iøvrigt kendt for ormen i flasken, en sommerfuglelarve som kun lever af i den blå agave plante. (Som et bevis på at der er brugt blå agave i produktionen). Når Mezcal bliver destilleret anden gang, kan det nu kaldes for Tequila.
Hvid og gul tequila
Den hvide tequila, også kaldet silver, lageres i ganske kort tid og opnår derved ingen farve og en mindre intens karakter. Den gule er lageret, typisk et års tid, inden den hældes på flaske. Det medvirker en mere fuldig og rummelig karakter, og altså den gyldne farve.