En klassiker på frokostbordet kan fejre 175 år
Det er en klassiker til søndagsfrokosten, det store kolde bord, smørrebrødet og til jule- og påskefrokoster. Brøndums Snaps så dagens lys i 1840 og kan således i år fejre 175 år på danskernes frokostmenu. Men trods 175 år på bagen har Brøndums formået at identificere og dyrke et segment i vækst; kryddersnapse-segmentet.
Historien om Brøndums er historien om en ung mand, der gik sine egne veje. I slutningen af 1830’erne hjalp Anthon Brøndum til på sin fars spiritusbrænderi. Anthon var egentlig uddannet farmaceut, men blev hurtigt meget betaget af kunsten at brænde brændevin. Han dedikerede hurtigt både tid og talent til fremstilling og blanding af kryddersnaps, og i 1840 grundlagde den unge snapseentusiast – til sin fars glæde – sit eget snapsebrænderi A. Brøndum & Søn i Snaregade i København.
Anthon Brøndums store passion var kryddersnaps, og da Anthons egen søn, Alfred, gik ind i firmaet fremstillede de ”A. Brøndum og Søn Fuselfri Kummenbrændevin”, den snaps vi i dag kender som den originale kryddersnaps, Brøndums Snaps.
I 1884 overtages A. Brøndums & Søn af De Danske Spritfabrikker, og i mange år skete der ikke meget på udviklingssiden, mens Brøndums Snaps skabte en stor skare af loyale forbrugere i et meget liberalt spiritusmarked i Danmark.
Se også: Julesang Spritbilistens julesang
En prop i drikkeriet
I 1914-18, under første verdenskrig, steg de danske fødevarepriser voldsomt. Derfor blev det politisk besluttet at lægge en kæmpe afgift på sprit, så man sikrede, at høsten gik til mad frem for brændevin. Tidoblingen af prisen på brændevin udløste et markant fald i alkoholindtaget hos danskerne, og faktisk er det kun for nyligt, at alkoholindtaget er på niveau, med før spritafgiften blev indført .
Et ryk mod nutiden
Men vi drikker ikke på samme måde som i de gamle dage. Brøndums Original har stadig en stærk position på de danske frokostborde, særligt når vi taler jule- og påskefrokoster. For anledninger til at drikke snaps er for de flestes vedkommende reduceret til højttider som jul og påske. Men Brøndums har fulgt med tiden og er i gang med at opbygge et univers for kryddersnapse-segmentet – helt i Anthon Brøndums ånd. Både Brøndums Original Kryddesnaps og det nyeste familiemedlem fra 2004 Brøndums Klar er fantastisk velegnede til kryddersnapseentusiaster, som selv ynder at begive sig ud i naturen og finde ingredienser til at sætte sit eget præg på snapsen.
Med en historisk ballast, som ikke findes hos andre, ser Brøndums fremad. I takt med danskernes fokus på kryddersnaps forventer Brøndums, at snaps i mange forskellige smagsvarianter vil finde plads på danskernes bord til langt flere anledningerne end blot jul og påske. Og hvis julens travlhed overvælder, så er der altid Brøndums Original Kryddersnaps, som har en rund og fuldendt smag af nordisk kommen, krydret med sherry og råmalt, der giver fin kompleksitet, ekstra fylde og en fantastisk smagsoplevelse til årets julefrokoster.
Se også: Træt af snaps til julefrokosten
1) http://videnskab.dk/kultur-samfund/braendevins-historie-snapsens-storhedstid-og-pludselige-fald