Danmarks bedste bartender kåret
Efter to hæsblæsende dage med konkurrence i København er den danske mester i cocktails blevet kåret ved Diageo World Class Bartender of the Year Nordic Final. Dette års vinder er Ted Dako fra Bar25 i København. Samtidig er han også kvalificeret til den globale finale, som afholdes i Sydafrika til september.
Ted Dako fra Bar25 i København kan nu bryste sig af at være Danmarks bedste bartender i 2015. Sammen med den svenske bartender Karl-Martin Edin fra Open/Closed i Umeå og den norske bartender Jørgen Dons Raus fra Raus i Trondheim har han desuden sikret sig en plads til Diageo World Class Global Final, som afholdes i Sydafrika til september. Jørgen Dons Raus gik i øvrigt hele vejen og kan nu kalde sig for den bedste bartender i Norden. I alt 17 bartendere fra Danmark, Norge og Sverige deltog i den nordiske finale.
Finalen blev afholdt over to dage, hvor første dag fandt sted på Balthazar Champagne Bar og anden dag på Hotel d’Angleterre. Her blev fantasien sluppet løs i kampen om at fange dommernes opmærksomhed, tække deres sanser såvel visuelt som smagsmæssigt og fremvise solidt håndværk. Alle de deltagende bartendere har forberedt sig i månedsvis, for det er kun de allerbedste, som har en chance for at gøre sig gældende i verdens største konkurrence for bartendere.
Se også: Cocktailbarer i København
Bartenderne blev bedømt af et rutineret dommerpanel bestående af brancheeksperter, tidligere vindere og deltagere. Kreativitet, showmanship og ikke mindst rolige hænder var de parametre, som dommerne bedømte ud fra.
”Ted var fantastisk. Især fordi han både formåede at kombinere en underholdende præsentation af sine cocktails med en høj grad af kontrol og samtidig demonstrerede et meget højt teknisk niveau,” siger Erik Lorincz, dommer ved Diageo World Class Bartender of the Year Nordic Final.
Ted Dako fra Bar25 i København er begejstret for nu at skulle repræsentere Danmark i den globale finale:
”Konkurrencen i år har været en stor oplevelse, og jeg glæder mig allerede meget til den globale finale i Sydafrika, selvom det bliver en svær opgave med så mange dygtige deltagere fra hele verden,” siger Ted Dako fra Bar25 i København.
Se også: Danmarks bedste bartendere klar til nordisk finale
Finale i Sydafrika
Udover titlen som Danmarks bedste bartender er Ted Dako fra Bar25 i København også kvalificeret sig til den globale finale i Diageo World Class Bartender of the Year, der i år finder sted i Sydafrika til september. Her venter der en uge med krævende konkurrencer og store oplevelser. Sidste år var det Hardeep Rehal, som repræsenterede Danmark, og han sluttede på en flot 10. plads. Desuden blev Rehals udgave af den klassiske Martini cocktail udpeget som konkurrencens bedste.
De afgørende cocktails
Disse cocktails gjorde deres skaber til national vinder i finalen. Bartenderne fik udleveret en såkaldt ’Mystery Box’ med forskellige ingredienser, og derudfra skulle de improvisere og skabe to velsmagende og overbevisende cocktails.
Ted Dako
Cocktail: King George’s Breakfast Tea
- 50 ml Johnnie Walker Blue Label
- 20 ml citron juice
- 30 ml honningsirup
- Moste ingefær
- Pebermynte
- Kogt vand
Cocktail: Queen Mary’s afternoon Delight
- 40 ml Ron Zacapa 23
- 30 ml citron juice
- 40 ml honningsirup
- Hindbær
- Timian
Den nordiske vinder blev fundet blandt de tre nationale vindere, og det skete ved en såkaldt ”Speed & Sensory Challenge”, hvor bartenderne på tid skulle lave deres egen version af velkendte cocktails – mellem tre og seks cocktails – som Cosmopolitan og Moscow Mule. Vinderen blev Jørgen Dons Raus fra Raus i Trondheim, Norge.
[nggallery id=227]Deltagere fra Danmark:
- Ted Dako (Bar25, København)
- Magnus Hamann (Clemens Gastro & Bar, Aarhus)
- René Hedeland Larsen (Ruby Cocktail Bar, København)
- Bastian Leander Andersen (St. Pauls Apothek, Aarhus)
- Nikolaj Brøndsted (Good Spirits, tidligere chefbartender for MASH restauranterne)
- René Jensen (The Union Bar, København)
Deltagere fra Sverige:
- Robin Abrahamsson (Rex Bar & Grill, Umeå)
- Thomas Jordansson (Cuckoo’s Nest, Göteborg)
- Tom Surma (Restaurang Familjen, Göteborg)
- Joakim Olsson (Avalon Hotel, Göteborg)
- Karl-Martin Edin (Open/Closed, Umeå)
Deltagere fra Norge:
- Jonas Junge (Bakgården Bar, Kristiansand)
- Christoffer Johansson (Himkok, Oslo)
- Torbjørn Efteland (Bare på 13, Bergen)
- Sondre Torgersen Kasin (Morgenstierne, Oslo)
- Jørgen Dons Raus (Raus, Trondheim)
- Timothy Alun Mulbeyer (Nedre Foss Gård, Oslo)
Se også: Lej bartender
Dommerne
Marian Beke, Bar manager for Nightjar i London
Slovakiske Marian Beke har de seneste 11 år haft base i London. Udover at være bar manager for Nightjar i London rejser han verden rundt som konsulent og deler ud af sin omfattende viden om den internationale cocktailscene.
Erik Lorincz, World Class global vinder 2009
2009-vinderen Erik Lorincz er oprindeligt fra Slovakiet, men er nu bosat i London, hvor han er at finde på The Savoy Hotel. Lorincz er verdenskendt for at indarbejde botaniske elementer i sine cocktails, men især er han blevet synonym med god stil og gentlemanship bag baren.
Justin Smyth, global World Class brand ambassadør og global Ketel One ambassadør
Justin Smyth kommer fra Sydafrika, men har nu hele verdenen som sin arbejdsplads i kraft af sin rolle for Diageo World Class Bartender of the Year. Ved siden af det arbejde er Smyth global ambassadør for Ketel One. Smyth har hen ved 20 års erfaring og har vundet adskillige priser, da han var bartender, blandt dem Evening Standard Best Bar 2000 og Class Bar best cocktail menu 2003.
Special guests/dommere:
- Hasse Bank Johansen, dansk World Class vinder 2013
- Rikard Enell, svensk World Class vinder 2012 og 2014
- Jesper Høst, norsk World Class vinder 2012 og 2014
- Hardeep Rehal, nordisk World Class vinder 2014 og nummer 10 ved den globale finale 2014