Kina Lillet
China Lillet blev opfundet i Frankrig i slutningen af det 19. århundrede, hvor vinbaserede tonic med smag af kinin var populære.
Sådanne drikkevarer er kendt i Frankrig som “quinquinas” som får sin unikke smag at tilsætningen af kinin, en bitter ingrediens, som bliver udvundet af den mørke barke fra det sydamerikanske Cinchona træ. Den ingrediens fungerer som muskelafslappende og har været brugt i århundreder til behandling af malaria.
Kina Lillet blev lanceret i 1895 som en aperitif og blev hurtigt kendt som “aperitif i Bordeaux”. Ud over vin og kinin, bestod det af en blanding af frugtlikør.
1920’erne lancerede virksomheden Lillet Tør for at komme ind på det engelske marked. Her blev det som regel blandet med gin, samtidig med havde producenterne reduceret kininen i produktet, og engang i 1930’erne havde producenten helt droppet “Kina” i navnet.
Endnu en navneændring fandt sted i 1960’erne, efter at Lillet Rouge blev indført, det originale produkt blev kendt som Lillet Blanc (eller Lillet Blonde afhængigt af område), et navn, som er bevaret i dag.
James Bond og Kina Lillet:
I 1950’erne kom den Cocktails med lillet atter på mode igen og blev hurtigt populær igen i England.
Dette faldt sammen med at Ian Fleming skrev sin første spion roman som omfattede opskriften på James Bond første bidrag til cocktail verdenen, en såkaldt Vesper martini (efterfølgende overskygget af vodka martinien). Opskriften givet af Fleming er som følger:
3 dele Gordons gin
1 del af vodka
1 / 2 en del Kina Lillet
Shakes til det isner og pyntes med en tynd skive citronskal