Events og arrangementer

Her er de allernyeste trends inden for cocktails

55 af verdens bedste bartendere har i månedsvis øvet sig på alverdens forskellige cocktailopskrifter. Det har de gjort fordi de har forberedt sig på at vinde det uofficielle verdensmesterskab World Class Finals i Sydafrika. Drinksmeister har set på de største trends fra konkurrencen.

Trend # 1: FRUGTER OG PLANTER

Måske ikke så meget anvendelsen alene, men mere anvendelsen af den brede vifte af både frugt og grøntsager i cocktails. Grøntsager såsom rodfrugter, gulerødder, fennikel og selv sneærter bliver nu i vidt omfang brugt. Især økologisk dyrkede ingredienser fra lokale producenter er blevet meget populære blandt mixologer.

Det tætte partnerskab mellem barer, madmarkeder og lokale producenter har gjort det nemmere at skaffe gode råvarer.

Mange eksperimenterer nu med at indsamle vildtvoksende ingredienser og andre spiselige planter. Alt fra fyrrenåle til bambusskud. Sagt på en anden måde, “fra jord til bord”-bevægelsen har også bidt sig fast blandt bartendere.

Bartendere lægger lige så meget tanke og indsats bag anskaffelsen af deres ingredienser, som kokke gør. Krævende og kvalitetsbevidste forbrugere ønsker at vide, hvor deres drikkevarer kommer fra, og bartenderen har ansvaret for at garantere, at de kan stå inde for kvaliteten af hver eneste ingrediens,” siger Charles Joly fra USA. Han har i øjeblikket titlen som den bedste bartender i verden, efter at han sidste år vandt den globale finale af World Class konkurrencen.

Se også: Danmarks bedste bartendere klar til nordisk finale

Trend # 2: BITTER

Der er mange søde cocktails, og de indeholder ofte frugtsaft og koncentrerede sirupper. Hvis man tilsætter en smule bitter, tilføjer man smagen stor dybde og kompleksitet.

En kraftig og krydret dråbe bitter, kan være præcis det, som perfekt afbalancerer cocktailens smag.

“Der har været en eksplosion på markedet af den type bittere, hvor der anvendes kun et par enkelt få dryp i drinken. Det faktum, at disse bittere anses som en fødevare (i modsætning til spiritus), har gjort det en stor del nemmere for iværksætterne at komme ind på dette marked for bittere. Det afspejles tydeligt i tidens cocktailtendenser at bartendere over hele verden, er sprunget med på vognen af bittere af den type, der forhandles i detailhandlen. For 10-15 år siden var der måske kun to eller tre muligheder at vælge i mellem, hvor vi i dag ser der er hundredvis. Eksotiske krydderier, lokale smagsnuancer, krydret, pikant, saltet, urter… alle har fundet vej ind i de forskellige smagsmix, “siger Erik Lorincz fra Savoy Bar i London, som vandt WORLDCLASS Bartender of the Year i 2010.

Trend # 3: URTER OG TE

Friske urter, er endnu en af de spirende tendenser. Men det kan ikke bare være tilfældige urter. De skal helst være hjemmedyrkede, økologiske og friskplukket direkte fra haven – og her taler vi ikke kun om de klassiske urter såsom mynte og basilikum.

Også anvendelsen af te i cocktails er blevet populært. Te er især en fordel at bruge som ingrediens, da mange frugter og planter er sæsonbestemte, og derfor ikke kan skaffes på alle tider af året.

“Jeg ejer en bar, hvor vi kun bruger sæsonbestemte råvarer i vores cocktails. Når frugterne er i overflod, tørrer vi dem og blander dem med sort te for at gemme det til brug om vinteren. Frugt te, sort te og grøn te er alle traditionelle ingredienser, der førhen mest blev brugt i punch. At de i dag bliver brugt i cocktails, er et anerkendende nik i retning af de mere klassiske bartendertraditioner. Forskellen i dag er, at der er et større udvalg af kvalitetsprodukter for os at bruge,” siger Tim Philips i Australien, WORLDCLASS Bartender of the Year 2012.

Guide: Sådan laver du de lækreste nytårscocktails

Worldclass konkurrence2
De tre nationale vindere fra henholdsvis Danmark, Sverige og Norge. Alle repræsenterer de hver i sær deres land til WORLD CLASS FINALS 2015 i Sydafrika, hvor de dyster om at blive verdens bedste bartender

Nyt barudstyr – Mixmeister.dk er den førende webshop i