Leg med dine sanser når du mixer drinks!
Efter et spændende foredrag om gin, undertegnede var til i denne uge, vil jeg i dette indlæg resumere nogle af de mest interessante oplysninger. Dette er ret drinks-nørdet 😉 så nu er du advaret.
[singlepic id=483 w=250]Når du mixer drinks, er der helt basalt set kun ét eneste mål
Nemlig at skabe en god oplevelse for sin kunde/gæst/sig selv.
Det gør man gennem sanserne, hvor den vigtigste er lugtesansen, synssansen og smagssansen. Andre vigtige områder er naturligvis de opgivelser man nyder sin drink i, men det vil jeg nu ikke komme mere ind på.
Se også: Geranium gin
Grundlæggende er al spiritus blot ethanol + vand blandet med olier fra forskellige ingredienser, og netop derfor er det lugtesansen nøglen til at lave den perfekte drink. Det er ikke uden grund, at der i mange klassiske drinksopskrifter skal vrides en skal af citron, lime eller grapefrugt ud over drinken. Det er i den grad med til at aktivere dine smagssanser, og derved ikke blot dufte godt – din drink vil direkte smage af mere. Gin eksperten Henrik Hammer forklarer iøvrigt at holder man sig for næsen, og blindsmager forskellige produkter, f.eks. friske bær og juice, er det næsten umuligt at smage forskel på jordbær eller kirsebær. Smagen ligger i olierne, og dem kan næsen altså bedst opfatte. Det kan derfor ikke komme bag på nogen, hvorfor det er en god ide at muddle en mojito, for denne proces udgiver netop myntens olier, og derved kan vi smage den.
Brug de rigtige ingredienser sammen
Det er en god ide, at undersøge hvilke olier findes i de ingredienser du har i dit barskab. For at få et godt samspil i din drink, kan du med fordel prøve at pare nogle ingredienser der har de samme olier i sig. Et nemt eksempel, er Hendrick’s gin og frisk agurk. Da de begge indeholde samme olier, vil de komplementere hinanden og skabe en god dynamik. Kan du så finde en tredje ingrediens som indeholder nogle af de samme olier, så har du potentielt set en god drink. – Det er naturligvis meget forenklet og nemmere sagt end gjort.
Til gin seminaret fik vi stukket en god G&T i hånden, lavet på Geranium Gin og Fever-Tree Tonic. Efter et par nip eller 5, fik vi så tilsat et lille stykke citron i glasset. Ikke noget med at vride den, eller på anden måde tvinge olierne ud af citronen. Med et var duftindtrykket markant ændret. Overraskende meget! Smagen var stadigvæk en G&T, men tydelig mere bitter. Det i sig selv var ret overraskende, at blot en lille kvart skive citron kunne give så meget smag, uden at man havde presset saft eller olie ud. Men her sluttede legen ikke.
Vi fik herefter et stykke grapeskal, der blev presset inden det kom i selv samme G&T. Igen en markant ændring af duftindtrykket – og smagen fik et interessant drejning. Den smagte ikke af grape, men fik fremhævet olier fra ginnen som gjorde den mere sprød.