Forskel på likør og sirup?
For en bartender et dette indlægs overskrift et nemt spørgsmål. Men alligevel oplever jeg dagligt, at normale dødelige personer ikke kender forskellen på de to begreber. Server jeg en simpel cocktail med likør, juice og sodavand, hører jeg tit “aah en alkoholfri cocktail…” – NEJ! Likør er på ingen måde alkoholfrit, selvom måske 30-40-50% af den danske befolkning tror det. Likør indeholder per lov min. 15% alkohol, og min. 100 gram sukker per liter likør. Begge krav skal overholdes, ellers er det ikke en likør. Og det er her misforståelsen indtræder – Likør er som sirup, en ganske sød og ofte farverig væske. Mange likører indeholder meget mere sukker en 100 gram per liter. F.eks. indeholder likørtypen “Creme de [smag]” min. 250 gram sukker per liter. Særligt Creme de Cassis, solbærlikøren, indeholder meget sukker, helt op til 450 gram per liter.
Så, likør minder på mange måder om sirup – med den vigtige forskel at likør altid indeholder alkohol, helt modsat sirup som altid er alkoholfri. Sirup indeholder i sagens natur meget sukker, typisk over 50%. Mange frugtsirupper vil dog indeholde både sukker, vand og saft fra frugten.
Så næste gang du får den drink med likør i, så lad bilen stå. Tak 🙂